بهترین روغن پخت و پز و آشپزی چه روغنی است؟
?What is the best oil for cooking

انتخاب روغن مناسب برای پختوپز به عوامل مختلفی از جمله، روش پخت، نقطه دود، طعم و … بستگی دارد. به دمایی که در آن، روغن به تدریج تجزیه شده و اکسیداسیون آن آغاز می شود، نقطه دود میگویند. برای پختن غذا و سرخ کردن مواد غذایی در دمای بالا یا کباب کردن و یا به طور کلی در زمانهایی که حرارت بالا برای پختوپز نیاز است؛ باید از روغنهای با نقطه دود بالا و برای تهیه و تولید سسها و چاشنیها میتوان از روغنهای با نقطه دود پایین استفاده کرد.
روغنها سرشار از انواع چربیهای اشباع مضر و همچنین چربیهای غیر اشاع مفید هستند. در مجموع از آنجایی که روغن کالری زیادی دارد، مصرف زیاد آن باعث افزایش کلسترول خون میشود، لذا میزان استفاده از روغن را باید به حداقل رساند. در ادامه در مورد بهترین روغن پخت و پز و آشپزی صحبت خواهد شد.
روغن مایع بهتر است یا جامد؟
روغن مایع به نسبت روغن جامد چربیهای اشباع کمتری دارد و لذا برای سلامتی قلب و عروق و جلوگیری از بالا رفتن چربی خون، روغنهای مایع برای پخت و پز مفیدترند.

تفاوت روغنهای سرخ کردنی با روغنهای مایع
روغنهای مایع، به لحاظ سلامتی و دارا بودن چربیهای غیر اشباع مفیدتر هستند، ولی ایرادی که به این روغنها وارد میکنند؛ این است که نقطه دود پایینی دارند و در برابر حرارت بالا تغییر ماهیت میدهند و به اسید چرب ترانسدار تبدیل میشوند که برای سلامتی بسیار مضر است. لذا برای سرخ کردن و پختوپز در دمای بالا باید از روغنهای مخصوص سرخ کردن استفاده کرد که به لحاظ تغذیهای از روغنهای مایع از جایگاه پایینتری برخوردارند. در مقابل روغنهای سرخ کردنی در برابر حرارت پایدارترند و نسبت به روغنهای جامد از کیفیت بالاتری برخوردار هستند.
آیا مصرف روغنهای حیوانی مفید است؟
به طور کل روغنهای جامد حاوی اسیدهای چرب اشباع هستند که برای سلامتی مضر است. از سویی روغنهای حیوانی تا حدی سبب افزایش HDL و کاهش LDL خون میشوند. پس باید توجه کنید که در مصرف آنها نیز باید اعتدال را رعایت کرد.

انواع روغنهای گیاهی برای پختوپز
۱- روغن زیتون
روغن زیتون به دلیل داشتن چربیهای غیر اشباع و آنتی اکسیدانهای قوی، یکی از بهترین گزینهها برای آشپزی و پختوپز میباشد. روغن زیتون به دو صورت تصفیه نشده و خالص وجود دارد که نوع تصفیه نشده به رنگ سبز و بوی خاصی دارد. روغن زیتون دارای نقطه تبخیر پایینتر، دمایی در حدود ۱۶۰ تا ۱۹۰ درجه سانتیگراد میباشد. این نوع روغن برای سرخ کردن گزینه مناسبی نیست. تنها در صورتی می توانید برای سرخ کردن از این روغ استفاده نمایید که اجازه ندهید، دمای تابه بالاتر از مقدار محدوده دمایی اعلام شده نرود. توجه داشته باشید که در مجموع از روغن زیتون میتوان در پختوپز استفاده کرد. روغن زیتون تصفیه شدهی خالص به رنگ زرد است. هر چه درصد خلوص آن بیشتر باشد، نقطه تبخیر آن بالاتر خواهد بود، اما خواص آن از جمله چربیهای مفیدش، از دست میرود.
۲- روغن کنجد
روغن کنجد هم به دو صورت خالص و ناخالص وجود دارد که نوع ناخالص آن برای مصارف پخت و پز به غیر از سرخ کردن به کار میرود که این روغن نیز دارای چربیهای مفید، ویتامین E و آنتی اکسیدان است. نوع خالص آن نیز در بازار وجود دارد که برای مصارف سرخ کردن کاربرد دارد . روغن کنجد عطر خاص خود را دارد و همین خصلت ممکن است باعث تغییر عطر غذا شود، لذا هنگام استفاده از آن حتما باید این نکته را مد نظر قرار دهید.
۳- روغن کانولا
روغن کانولا نیز یک روغن مفید و سرشار از اسیدهای چرب ضروری، امگا ۳ و امگا ۶ است. امگا ۳ از جمله ویتامینهایی است که دریافت آن از طریق رژیم غذایی کمتر صورت میگیرد، لذا مصرف این روغن برای بیشترین میران جذب این ویتامین مفید است. همچنین مفید است بدانید که این روغن نقطه دود بالایی هم دارد.
۴- روغن هسته انگور
این روغن از دانه انگور تهیه میشود. نقطه دود نسبتا بالایی دارد و چون طعمی ندارد، لذا برای پختوپز و آشپزی مناسب است.
انواع دیگری از روغنهای گیاهی نیز وجود دارند که به نسبت قیمت بالاتری دارند و بیشتر به عنوان چاشنی و برای تهیه سالادهای متنوع، مورد استفاده قرار میگیرند.
گردآوری شده توسط: فرزانه براری
بیشتر بخوانید: پاستای پنه مرغ و بیکن | یک پیشنهاد لذیذ برای ساختن شبی به یاد ماندنی