اطلاعات‌محور

بهترین اصول کار تیمی برای رسیدن به موفقیت

هنگامی که گروهی از افراد به منظوردستیابی به یک هدف ازپیش‌تعیین‌شده برای همکاری در کنار هم قرار می‌گیرند، یک تیم را تشکیل می‌دهند. در اغلب موارد هر یک از اعضای تیم دارای تخصصی است که می‌توان آن را مکمل تخصص دیگر اعضای تیم قلمداد کرد. گرد هم آمدن اعضای تیم سبب می‌شود تا افراد بتوانند از محدوده‌ی توانایی‌های فردی خود خارج شده، بازدهی بیشتری داشته باشند و نقاط قوت خود را به بالاترین حد ممکن برسانند. درنتیجه کار تیمی نه‌تنها دستیابی به هدف را، به‌سبب به‌کارگیری تخصص‌های مکمل یکدیگر، تسهیل می‌کند بلکه باعث رشد و پیشرفت اعضای تیم هم می‌شود. در این نوشته قصد ما بر آن است تا نگاهی به اصول کار تیمی داشته باشیم – اصولی که آگاهی از آن‌ها برای تک‌تک افرادی که قصد دارند عضو یک تیم شوند، ضروری است.

اصول کار تیمی

مهم‌ترین اصول کار تیمی

۱- داشتن نظم و انضباط در برگزاری جلسات

یکی از اصول اولیه در کارهای تیمی وجود نظم و انضباط در برگزاری جلسات تیم است، چرا که هرگونه تأخیر و بی‌نظمی در برگزاری جلسات این ذهنیت را برای اعضای تیم ایجاد می‌کند که در سایر کارهای تیم نیز بی‌نظمی وجود خواهد داشت. این امر به‌ویژه در مورد جلسات اولیه‌ی تیم ضروری‌تر است.

۲- استفاده‌ی درست از زمان

هرگونه حاشیه‌روی در جلسات تیم سبب می‌شود وقت تیم تلف شود. بنابراین بهتر آن است که در هر جلسه تا حد امکان هر چه سریع‌تر سراغ موضوع اصلی جلسه بروید و از حاشیه‌روی اجتناب کنید.

۳- داشتن نظم در پایان جلسات

همان‌گونه که بی‌نظمی در شروع جلسات سبب سیطره‌ی بی‌نظمی بر کلیه‌ی فعالیت‌های تیم خواهد شد، بی‌نظمی در پایان دادن به جلسات نیز این‌گونه خواهد بود. افراد تیم باید بتوانند با آگاهی از برنامه‌ی از پیش طراحی شده‌ی تیم، در مورد سایر فعالیت‌های خود برنامه‌ریزی کنند و هرگونه تأخیر در این خصوص به افراد تیم، و درنتیجه به خودِ تیم، لطمه وارد خواهد ساخت.

بیشتر بخوانید
بیوگرافی استیو جابز | مدیری موفق با زندگی کاری پر کشمکش

۴- خشک‌ورسمی‌ نبودن جلسات تیم

افراد تیم لازم دارند با یکدیگر صمیمی باشند تا بتوانند کارایی خود را حفظ کنند. جلسات بیش از اندازه رسمی، خصوصاً جلساتی که به‌صورت تفکر خلاق اداره می‌شوند، بازده افراد تیم را پایین آورده و مانع دست‌یابی تیم به هدف خود می‌شوند.

۵- پذیرش اختلاف‎نظرها

بر خلاف باور بسیاری از افراد، وجود اختلاف نظر در بین اعضای تیم همیشه بد نیست و گاهی ممکن است باعث شود تا در نهایت تصمیم‌گیری‌های بهتری در تیم صورت گیرد. با این حال تعارض‌های شدید، در صورتی‌که مکرراً رخ دهند، وقت و انرژی تیم را هدر داده و اعضا را خسته می‌کنند.

اصول کار تیمی

۶- پافشاری نکردن اعضا روی مواضع خود

اعضای تیم باید دارای روحیه‌ای همگرا باشند، بدین معنا که بیش از اندازه روی موضع خود پافشاری نکنند، چرا که چنین امری به احتمال زیاد در نهایت به تعارض‌های شدید می‌انجامد. البته در صورتی‌که تصمیم‌گیری‌های به‌صورت رأی‌گیری صورت پذیرد تا حد زیادی از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری می‌شود.

۷- اجتناب از رأی‌گیری در صورت بروز اختلاف شدید

پیش از رأی‌گیری باید دقت شود که اختلاف نظر بین اعضا نباید خیلی زیاد باشد. در صورت زیاد بودن میزان اختلاف نظر در بین اعضا باید ابتدا با مذاکره و صحبت این اختلاف نظر را تا حد امکان کم نمود و سپس نسبت به رأی‌گیری اقدام کرد. اعضای تیم باید پس از رأی‌گیری نظر اکثریت تیم را پذیرفته و آن را نظر کلیت تیم تلقی نمایند.

۸- اهمیت‌دادن به جایگاه ریاست تیم

همه‌ی اعضای تیم باید بدانند که این رئیس جلسه است که باید جلسات را اداره و آن‌ها را مدیریت نماید. رئیس جلسه تنها فردی است که می‌تواند صحبت اعضای تیم را در جلسات قطع کند و هیچ‌یک از اعضا نباید چنین کاری را انجام دهند.

بیشتر بخوانید
خاویار؛ غذایی که از فرش به عرش رسید!

۹- تأکیدنکردن مدیر تیم بر مدیربودن خود

یکی دیگر از اصول کار تیمی که اعضای تیم و خصوصاً مدیران تیم باید به آن‌ها توجه داشته باشند این است که در جلسات تیم مدیر باید از نقش مدیریتی خود خارج شده و تنها به‌عنوان یک عضو با دیگر اعضا به گفت‌وگو و هم‌اندیشی بپردازد.

اصول کار گروهی

۱۰- تعیین نقش هر عضو در ابتدای کار

بهتر است در همان ابتدای تشکیل تیم تعیین شود که هر یک از اعضای تیم چه نقش یا نقش‌هایی دارند. در این بین بهتر است هر یک از اعضای تیم با توجه به تخصص و همچنین علاقه‌ای که دارند نقش مناسب را دریافت کنند. هرچه تخصص افراد در زمینه‌ی نقشی که می‌پذیرند و البته علاقه‌ای که به آن نقش دارند بیشتر باشد قطعاً توقعات بیشتری می‌توان از آن‌ها داشت و تیم با شرایط بیشتری پیش خواهد رفت.

۱۱- کم‌کردن استرس کاری

مدیر یا مدیران تیم باید کاری کنند که اعضای تیم برای انجام وظایف خود استرس نداشته باشد. این مورد یکی از مهم‌ترین اصول کار تیمی است. وقتی که از طرق مختلف به اعضای گروه اطمینان داده شود که بابت کوچک‌ترین اشتباه، اخراج نخواهند شد یا سرزنش‌های آن‌ها همراه با تحقیر نباشد رفته‌رفته این مورد روی وضعیت کاری اعضای تیم تأثیر می‌گذارد و کاری می‌کند که آن‌ها با امنیت روانی بیشتری کار کنند و کمتر استرس کاری داشته باشند. همین امر بهبود کیفیت کاری آن‌ها را در پی خواهد داشت.

سخن آخر

بدون داشتن اصول و بدون مدیریت درست و صحیح تیم، نمی‌توان توقعات زیادی از تیم داشت. هر تیمی که به موفقیت رسیده یک سری اصول را رعایت کرده و صحیح و استاندارد پیش رفته است. تیم شما هم اگر به دنبال موفقیت است باید از اصول کار گروهی یا تیمی پیروی کند. ۱۱ مورد از بهترین اصول کار تیمی در بالا معرفی شدند. آن‌ها را به‌کار گیرید و اصولی‌تر از قبل به سمت موفقیت حرکت کنید.

بیشتر بخوانید
چگونه بچه‌ها را به کتاب خواندن علاقه‌مند کنیم؟

آرش شمسی

کم کن طمع از جهان و میزی خرسند | از نیک و بد زمانه بگسل پیوند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

فقط نام را وارد کنید. نیازی به ثبت ایمیل نیست.

پنج + سیزده =

دکمه بازگشت به بالا