انواع نمای خشک که در ایران اجرا میشود


مطالعه این مطلب به کسانی توصیه میشود که قصد انجام یا تغییر نمای ساختمان را دارند.
نمای خشک، شیوهای مدرن در اجرای نمای ساختمان است. صنعتی که طی دو دهه پس از ورود به کشورمان، توانسته توجه مالکان و مجریان بناهای امروزی و مدرن را به سوی خود جلب نماید. مزیتهایی از قبیل وزن کم و قیمت مناسب، همراه با ویژگیهای منحصربه فرد در سهولت اجرا، این روش را بین همگان پرطرفدار و محبوب نموده است.
در این مطلب:
- به انواع نمای خشک اجرا شده در ایران میپردازیم.
- مشخصاتی را بررسی میکنیم که یک نما را برای اقلیمی خاص مناسب مینماید.
- ضمناً نکاتی در مورد اجرای صحیح نمای خشک را هم یادآور میشویم.
- تا انتهای نوشتار با ما همراهی کنید.
چه نوع از نمای خشک برای ایران مناسب و قابل اجراست؟
ایران، سرزمین پهناوری است. وجود اقلیمهای آب و هوایی و فرهنگهای متنوع در آن، بهرهمندی از جلوههای کمنظیری را در همه ابعاد میسر ساخته است. معماری و هنر، در ایران در هم آمیخته و حاصل آن، بناهایی با طراحی قوی و نمای فوقالعاده است. ساختمانهایی که نه تنها در اولین نگاه، که تا نگاه آخر نیز ذهن و چشم را اسیر زیبایی خود میکند. گواه این ادعا، انبوه گردشگرانی هستند که همه ساله مسیری طولانی را برای دیدن جلوههای فرهنگ ایرانی در قالب نماها و معماری سنتی ما، طی میکنند.
اما در کنار این همه، هنر مدرن معماری و نمای ساختمان نیز، حرفهای زیادی برای گفتن دارد. یکی از موضوعات رایج در این عرصه، بحث این نوع نمای ساختمان و امکان استفاده از آن در کشور ماست.
اجرای نمای خشک: گوناگونی فراوان، متریال متنوع
از جمله مشخصاتی، که بکارگیری این شیوه جدید را تا حد زیادی همگانی نموده، امکان انطباق آن با شرایط آب و هوایی مختلف و اجرای انواع نمای ساختمان در ایران است. علت این موضوع را میتوان در تنوع بالای متریال کاربردی و امکان بومیسازی این صنعت در کشورمان جستجو کرد.
تنوع مواد کاربردی در اجرای این نوع نمای ساختمان، درست همان موردی است که دست طراحان و مجریان آن را در اجرای این نوع نمای ساختمان باز گذاشته است.
تصور آب و هوای مرطوب و نسبتاً سرد در نیمه شمالی کشور در کنار اقلیم گرم و خشک مرکزی و رطوبت و شرجی بالای بنادر جنوب در یک کشور واحد، واقعاً اعجابآور است! اما جالب است بدانید اجرای نمای خشک در ایران با متریال انتخابی در هر نوع آب و هوا، با موفقیت انجام میپذیرد. موفقیتی که بیهزینه نیست و مستلزم رعایت نکات فنی و انتخابهای صحیح و حسابشده میباشد. در ادامه مطلب، به برجستهترین نکات مورد توجه در این مورد میپردازیم.
کدام نمای خشک برای کدام منطقه مناسب است؟
از آنجا که تنوع آب و هوایی در ایران بسیار زیاد است، شاید منطقی نباشد اگر بخواهیم تکتک این نقاط را با انواع نما در ایران بررسی کنیم. در عوض میتوان با یک نگاه کلی، شرایطی را که هر یک از انواع این نوع نما، موفق عمل میکنند مورد بررسی قرار داد.
نکاتی که باعث اجرای صحیح و موفقیتآمیز طرح میشوند به شرح زیرند:
- هماهنگی متریال مصرفی با مصالح زیرساخت، بهنحوی که به لحاظ شیمیایی همخوانی داشته و به فرسایش یا خوردگی مواد، منجر نشود.
- دقت و بازبینی در همه مراحل اجرایی و کنترل دقیق و جزء به جزء مراحل کار و نیز کنترل کیفی پس از پایان عملیات نماسازی ساختمان
- بکارگیری اتصالات قوی با ضخامت و استقامت کافی
- تطابق مصالح کاربردی در نما از نظر زیبایی و هماهنگی با محیط و فرهنگ بومی هر منطقه
- بررسی تراز و محکم بودن بخشهای مختلف و رگلاژ آنها در صورت نیاز
- بازبینی درزها، پنجرهها و محفظهها از نظر درزگیری و عدم نفوذ آب یا باد به درون
- آزمایش نهایی و تست نمای سازه از نظر دوام
پس از طی همه این مراحل میتوان با اطمینان، در مورد موفقیت اجرای انواع نمای خشک در ایران سخن گفت.
هر چیز به جای خویش نیکوست!
با وجود همگانی بودن امکان کاربرد این نوع نما در اقلیمهای مختلف، اما سازگاری آن با محیط اطراف، بسیار ایدهآل است. به این معنا که استفاده از هر نوع متریال در ناحیهای میتواند نسبت به انواع دیگر، مناسبتر و بهلحاظ هماهنگی با سایر اجزاء محیطی، منطبقتر باشد. همچنین، دقت در شیوه اجرای اصولی و کم خطا طرح، در هر ناحیه با سایر مناطق تا حدی متفاوت است. برای مثال تأکید بر آببندی درزها در هنگام اجرای این شیوه در مناطق پرباران و مرطوب، نسبت به نواحی خشک، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
همینطور انتخاب متریال مناسب و سازگار با آب و هوای گرم و کویری، مسلماً با نمونه مورد استفاده در مناطقی با اقلیم خنک یا مرطوب، بسیار متفاوت است.
کلام آخر
در انتها بار دیگر بر لزوم انتخاب هوشمندانه انواع نمای خشک در ایران با تناسب در اجرای آن تأکید میشود. برای بهدست آوردن نتایج بهتر میتوانید با شرکتهای دست اندرکار این نوع سازهها هماهنگی نموده و بهترین گزینه را برای شرایط موجود، انتخاب نمایید.