انتقال آب دریای عمان به سه استان شرق کشور برای رفع کمبود آب در کشور

سرانه مصرف آب در ایران، ۲۲۰ لیتر در روز به ازای هر نفر یعنی در مجموع سالانه ۶/۷ میلیارد مترمکعب است. ۶ درصد آب کل کشور به مصرف شرب میرسد؛ ۹۲ درصد دیگر به مصرف بخش خصوصی و ۲ درصد هم سهم بخش صنعتی است. از طرفی، میزان سرانه آب تجدیدپذیر سالانهی کشور در سال ۹۳، ۱۴۰۰ مترمکعب به ازای هر نفر بوده است. این در حالی است که این رقم در سال ۱۳۰۰ بیش از ۹ برابر میزان فعلی یعنی ۱۳ هزار مترمکعب به ازای هر نفر بوده است.
از این نظر ایران از جمله کشورهایی است که تا سال ۲۰۲۵ با کمبود فیزیکی مواجه هستند. این گروه از کشورها حتی با بالاترین راندمان ممکن در مصرف آب، برای تامین نیازها، آب کافی نخواهند داشت. به بیان سادهتر، حتی اصلاح الگوی مصرف در بخش کشاورزی و خانگی هم نمیتواند تمام مشکلات را حل کند. همه اینها دولت را به فکر پروژههای شیرین کردن آب دریا و انتقال آن به مناطق کم آب انداخته است. کاری که کشورهای حاشیه خلیج فارس هم انجام میدهند و این چنین، روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب از آب دریا را شیرین میکنند.
وزارت نیرو پیشبینی کرده تا سال ۱۴۲۵، ایران سالانه با کمبود آب ۱۹۲۵ میلیون مترمکعبی مواجه شود. شورای عالی آب هم تصویب کرده که کمبود آب ۱۷ استان از طریق دریا تامین شود. بخشی از این پروژه بزرگ، اننقال آب دریای عمان به سه استان شرقی کشور است. اخیرا کلیات طرح پیوست زیست محیطی این طرح به تصویب رسیده؛ طرحی که ۲/۲ میلیون یورو هزینه دارد. در این طرح قرار است سالانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب دریای عمان شیرین و سپس به سه استان شرقی منتقل شود.
در این طرح، سهم آب دریافتی سه استان به قرار زیر است:
- خراسان رضوی ۱۱۰ میلیون مترمکعب
- خراسان جنوبی ۶۰ میلیون مترمکعب
- سیستانوبلوچستان ۲۳۰ میلیون مترمکعب
این آب قرار است با استفاده از ۱۵۰۰ کیلومتر لوله به سه استان مذکور منتقل شود. در همین رابطه وزارت نیرو گفته که انتقال آب به این سه استان، به منظور آبدهی گلخانهها و مصارف صنعتی خواهد بود. به گفته معاون وزیر، در این پروژه در مجموع امکان برداشت ۱/۲ میلیارد مترمکعب آب پیشبینی شده است.
اولویت بعدی در ادامه، دو استان کرمان و یزد هستند که قرار است کمبود آب در این دو استان از طذیق تنگه هرمز تامین شود. دولت انتظار دارد با انتقال آب دریا، به عنوان یک منبع پایدار تامین آب، آبادانی این مناطق تا حدی تضمین شود.
بیشتر بخوانید: سازههای هوشمند آبی شوشتر، شاهکار مهندسی هخامنشیان و ساسانیان
یک نظر