آیا الکاظمی سناریوی سخت انتخابات زودهنگام در عراق را پیاده میکند؟
الکاظمی و جاده پر پیچ و خم سیاست داخلی عراق که در مقابلش قرار دارد

اخیرا مصطفی الکاظمی، از برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در ۶ ژوئن ۲۰۲۱ مصادف با نیمه خرداد ۱۴۰۰ خبر داده بود. زمینه سازی برای برگزاری انتخابات زودهنگام یکی از وعدههای الکاظمی قبل از ریاست بر دولت بود. همچنین برگزاری انتخابات زودهنگام مهمترین خواسته معترضین عارقی طی یک سال گذشته بوده است.
از نظر قانونی برگزاری انتخابات زودهنگام، نیازمند انحلال پارلمان فعلی است که تنها از دو طریق ممکن است. روش اول انحلال مجلس فعلی با توسل به ماده ۶۴ قانون اساسی عراق، مبنی بر رای مثبت دو سوم از مجموع ۳۲۹ نماینده پارلمان است. این سناریو به دلیل مخالفت کردها، اعراب سنی و برخی از شیعیان با انحلال پارلمان فعلی نامحتمل به نظر میرسد.
روش دوم، منحل کردن پارلمان با درخواست نخست وزیر و تایید رئیس جمهور، برهم احمد صالح، امکانپذیر است. در این حالت رئیس جمهور باید بازه زمانی ۶۰ روز از انحلال را برای برگزاری انتخابات جدید تعیین کند. این سناریو با توجه به اراده مثبت الکاظمی، هیات دولت و نیز رئیس جمهور عراق محتمل به نظر میرسد.
علاوه بر انحلال پارلمان، آمادگی و تامین مالی کمیسیون مستقل انتخاباتی عراق، آن هم ۶ ماه قبل از انتخابات در موعد مقرر، بسیار اهمیت دارد. همچنین به علت اختلاف شورای عالی قضایی و دادگاه عالی فدرال عراق با یکدیگر، مسئله تایید نتایج انتخابات از طریق دادگاه فدرال در هالهای از ابهام است. با این اوصاف میتوان گفت عراقیها برای برگزاری انتخابات زودهنگام مسیزی دشوار و پرتنش را پیش روی خود دارند.
در حوزه سیاست بینالملل همچنین بخوانید: انرژی هستهای ابزار استراتژیک روسها برای تقویت نفوذ جهانی