
شاید بتوان گفت که استرس دیگر جزئی جداییناپذیر از زندگی امروزی شده است. کمتر فردی، خصوصاً در صورت زندگی در شهرهای بزرگ و پرجمعیت، روزی را بدون استرس به شب میرساند. برخی حتی آنقدر در استرس غرق شدهاند که دیگر متوجه نیستند که استرس دارند! برخی دیگر هم از استرس خود آگاه اند اما چارهای برای آن نمیبینند. استرس گاهی تنها ناشی از شتاب بسیار زندگی شهری و مشکلاتی است که در هر زندگیای امکان پیشآمدن دارد، اما گاه این معضل همراه با بیماریهای روانی و جسمی دیگر است. به هر روی چیزی که مسلم است این است که استرس در صورت مزمنشدن میتواند بر بسیاری از قسمتهای بدن اثر مخرب گذاشته و در مجموع سلامتی را تهدید نماید. شاید برای برخی از افرادی که از استرس شدید رنج میبرند، فکر کردن به تأثیر این مشکل بر پوست و مویشان در درجهی چندم اهمیت قرار داشته باشد، اما هستند افرادی که به زیبایی و سلامت پوست و موی خود اهمیت بسیار میدهند و ای بسا از دست دادن زیبایی و سلامت پوست مویشان سبب استرس مضاعف در آنان گردد. در این نوشته قصد داریم به تأثیر مخرب استرس بر پوست و مو بپردازیم. روی سخن ما بیشتر با افرادی است که در صورت از دست دادن زیبایی ظاهری خود، در اثر استرس، دچار استرس مضاعف میشوند. این افراد بایستی ضمن آگاهی از تبعات ناخوشایند استرس بر زیبایی خود، تلاش کنند تا مشکل استرس خود را به هر نحوی که شده برطرف نمایند. بیایید با هم ببینیم که رابطهی استرس و پوست و مو چیست.
رابطهی استرس و پوست و مو
۱- استرس سبب پیر شدن پوست میشود
در صورت مزمن شدن استرس اپینفرین، نوراپینفرین و کورتیزولی که در بدن ترشح میشوند، با آسیب زدن به دیانای و جلوگیری از ترمیم آن، باعث میشوند تا پوست سریعتر پیر شود. کورتیزول به خودیخود به کلاژن، که نقشی اساسی در جوان نگاه داشتن پوست دارد، آسیب وارد میسازد.
۲- استرس پسوریازیس را تشدید میکند
یکی از فاکتورهای تشدید کنندهی بیماری در افراد مبتلا به پسوریازیس، استرس است. این افراد لازم است تا از روشهای گوناگونِ کنترل استرس بهره برده و شیوهای را که باعث کنترل استرسشان میگردد در پیش گیرند.
۳- استرس اگزما را در پی دارد
استرس با ترشحکردن کورتیزول سبب بروز یا تشدید اگزما میشود. استرس علاوه بر اگزما ممکن است باعث بروز کهیر، تبخال و دیگر انواع مشکلات پوستی شود.
۴- استرس موجب چاقی و درنتیجه بروز مشکلات پوستی میشود
افرادی که دارای استرس هستند، با احتمال بیشتری غذاهای نامناسب را برای خوردن انتخاب میکنند. مصرف مستمر غذاهای فاقد ارزش غذایی سبب میشود تا جوش و دیگر ضایعات پوستی بر پوست این افراد پدیدار شده و زیبایی آنان را تحت تأثیر قرار دهد.
۵- استرس مزمن ناخنها را شکنندهتر میکند
استرسهای حاد میتوانند روی تکثیر سلولهای بدن، خصوصاً سلولهای ناخنها که تکثیر آنها سرعت بیشتری دارد، اثرگذار بوده و در نتیجه باعث شکنندگی و آسیبپذیر بودن ناخنها شوند.
۶- استرس ممکن است باعث ریزش مو شود
استرس میتواند سبب نوعی ریزش مو شود که پس از توقف دیگر به جای موهای ریخته شده مویی رشد نمیکند. علاوه بر این در نوع دیگر ریزش مو فرد دچار کچلی سکهای شده اما پس از مدتی به جای موهای ریخته شده موهای جدیدی رشد میکنند.
۷- استرس بروز جوش را در پی دارد
برخی تحقیقات نشان از آن دارند که استرس در برخی از افراد موجب بروز آکنه یا همان جوش میشود. احتمالاً استرس از طریق ترشح هورمون کورتیزول و برهم خوردن تعادل سایر هورمونهای بدن در اثر هورمون کورتیزول موجب بروز جوش در صورت و سایر نقاط بدن میشود.
علاوه بر این استرس، سبب بدتر شدن آکنه در افراد مستعد میگردد. بسیاری از اوقات علت بروز آکنه در افرادی که بیش از ۳۰ سال سن دارند، استرس مزمن تشخیص داده میشود.
سخن پایانی در مورد استرس و پوست و مو
روشهای متفاوتی برای کنترل استرس وجود دارد، اما استفاده از این روشها بستگی به این نکته دارد که آیا استرس شما همراه با بیماری دیگری نیز هست یا خیر؟ آیا استرس، حاد و زودگذر است یا اینکه مزمن و طولانیمدت؟ این موارد موجب میشوند که درمان یا کنترل استرس را به متخصص بسپارید.
اما بهطور کلی انجام تمرینات مدیتیشن، تحرک و ورزش روزانه، مصرف دمنوشهای آرامشبخش، رفتن به طبیعت و … از جمله اقداماتی هستند که میتوانند تا حدی از استرس بکاهند و آرامش بیشتری را برای فرد به ارمغان آورند.
یک نظر