
استادیوم الدترافورد سالهاست که میزبان بازیهای خانگی باشگاه منچستریونایتد است و مکانیست که چندین قهرمانی را به خود دیده و ماجراهای زیادی در آن اتفاق افتادهاند. در ادامهی این نوشتار در مورد وضعیت فعلی استادیوم الدترافورد و تاریخچهی آن صحبت خواهیم کرد.
تاریخچه ورزشگاه الدترافورد
بیش از یک قرن پیش، یعنی در سالهای اولیهی قرن بیستم، باشگاه فوتبال منچستریونایتد بازیهای خود را در ورزشگاهی کوچک در خیابان بنکس – که حدود سه مایل از مرکز شهر دور بود – انجام میداد، اما شرایط خیابان بنکس به تدریج به سبب بوی مواد شیمیایی بد شد و دیگر نتوانست میزبانی مناسب برای بازیهای خانگی باشگاه منچستریونایتد باشد. به این ترتیب بود که سران باشگاه تصمیم گرفتند که در کنار یک پل عبور آب، که الدترافورد نام داشت، ورزشگاهی جدید برای باشگاه منچستریونایتد بنا نهند: ورزشگاه الدترافورد.

کار ساخت ورزشگاه بر عهدهی مهندس معمار مشهور اسکاتلندی یعنی آرچیبالد لیچ افتاد و البته او نیز کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام داد. البته در ابتدا قرار بر این شد که ورزشگاه برای ۱۰۰ هزار نفر بنا نهاده شود، اما به دلایل مالی تصمیم بر این شد که گنجایش ورزشگاه ۸۰ هزار نفر باشد. (البته این گنجایش ۸۰ هزار نفری در دهههای بعدی بارها کمتر شد تا آن که در دهههای ۸۰ و ۹۰ باری دیگر ظرفیت ورزشگاه الدترافورد نزدیک به این میزان شد.)
اینچنین بود که نخستین ورزشگاه مدرن قرن بیستم و یکی از بهترین ورزشگاههای جهان ساخته شد.

افتتاح ورزشگاه الدترافورد
استادیوم الدترافورد رسماً با بازی منچستریونایتد لیورپول در نوزدهم فوریهی سال ۱۹۱۰ افتتاح شد. در این بازی، ۴۵ هزار نفر رسماً به عنوان تماشاگر وارد ورزشگاه شدند و ۵ هزار نفر نیز از جدارهای که کار ساخت آن هنوز به اتمام نرسیده بود خود را به داخل ورزشگاه رساندند.

اولین گل بازی و در واقع اولین گل ورزشگاه الدترافورد را نیز سندی ترنبول بازیکن موفق آن روزهای منچستریونایتد به ثمر رساند. جالب آن که این گل در همان ۱۵ دقیقهی نخست بازی به ثمر رسید. گفتنی است که این بازی را لیورپول با نتیجهی ۴-۳ پیروز شد. اما ۱۸ ماه طول کشید تا منچستریونایتد باری دیگر در ورزشگاه خانگی خود ببازد.

نکاتی در ارتباط با استادیوم الدترافورد
۱- از زمان ساخت این ورزشگاه تا سال ۱۹۳۴ که برای قسمت تماشاچیهای استادیوم سقف ساخته شد هیچگونه تغییر خاصی در ورزشگاه ایجاد نشد.
۲- در زمان جنگ جهانی دوم، ورزشگاه خانگی شیاطین سرخ بهشدت آسیب دید و به بازسازی اساسی نیاز پیدا کرد. جالب آن که در طی این دوران، یونایتدیها بازیهای خانگی خود را در ورزشگاه رقیب یعنی منچسترسیتی انجام دادند.
۳- در جام جهانی ۱۹۶۶، الدترافورد یکی از ورزشگاههای میزبان بود. در آن مسابقات سه بازی در این ورزشگاه برگزار شد. گفتنی است که ظرفیت آن روزهای استادیوم الدترافورد حدوداً ۶۰ هزار نفر بود.
۴- اما در دهههای ۷۰ و ۸۰ میلادی تغییرات زیاد و بزرگی در ورزشگاه الدترافورد ایجاد شدند و هر یک موجب شدند که ورزشگاه بزرگتر، مدرنتر و با امکاناتتر شود.
۵- بیشترین تغییر در ورزشگاه در دههی ۹۰ بود. در این دهه بود که صندلیهای زیادی در ورزشگاه نصب شد و به میزان زیادی به ظرفیت ورزشگاه الدترافورد اضافه گردید.
۶- این ورزشگاه برای رقابتهای یورو ۱۹۹۶ نیز انتخاب شد و به همین دلیل بود که در سال ۱۹۹۵ یک جایگاه شمالی در ورزشگاه ایجاد شد. استادیوم الدترافورد در رقابتهای یورو ۱۹۹۶ میزبان سه بازی گروهی، یک مسابقه در یک چهارم و یک مسابقه در نیمه نهایی میان جمهوری چک و فرانسه بود.
۷- در سالهای بعد از یورو ۹۶، صندلیهایی به جایگاههای شرقی و غربی اضافه شدند که نتیجهی این کار افزایش ظرفیت ورزشگاه به ۶۸ هزار بود.
۸- اما در سال ۲۰۰۶ بود که ورزشگاه الدترافورد به ظرفیت فعلی خود (نزدیک به ۷۶ هزار نفر) رسید، آن هم به واسطهی ساخت جایگاههایی در گوشههای شمالی ورزشگاه.
۹- در سال ۲۰۰۳ بود که الدترافورد تنها بازی فینال خود را تجربه کرد، جایی که یوونتوس و میلان فینال چمپیونز لیگ را برگزار کردند.
۱۰- مدتی است که سران باشگاه قصد دارند که ظرفیت ورزشگاه را به بیش از ۹۰ هزار نفر برسانند، اما در این راه موانعی وجود دارد که بایستی از سر راه برداشته شوند. به عنوان مثال، برای افزایش ظرفیت ورزشگاه الدترافورد باید تعداد زیادی از ساختمانهایی که در اطراف ورزشگاه هستند برداشته شوند که این قضیه هزینهی زیادی را میطلبد. اما آن گونه که سران باشگاه اعلام کردهاند گویا برای این کار، یعنی برای افزایش ظرفیت ورزشگاه، عزمشان جزم است – هر چند که تا کنون برنامهی خاصی را اعلام نکردهاند.
اطلاعات ورزشگاه الدترافورد
- نام ورزشگاه: الدترافورد
- ورزشگاه خانگی: باشگاه منچستریونایتد
- شهر: منچستر
- ظرفیت: ۷۶ هزار نفر
- سال افتتاح: ۱۹۱۰
- اولین بازی: منچستریونایتد- لیورپول
- اولین گل: سندی ترنبول
- آدرس: Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Manchester, M16 0RA
همچنین بخوانید: نگاهی به استادیوم سانتیاگو برنابئو