اطلاعات‌محورعلمی

احتمال وقوع زلزله شدید در تهران چه قدر است؟

در حدود ۲۳۰۰ سال گذشته، ۸ زمین لرزه بزرگ در تهران و اطراف آن به وقوع پیوسته است. بعضی زلزله شناسان تهران معتقدند که زمان بازگشت زلزله‌های بزرگ تهران با قدرت ۷ ریشتر در بازه زمانی ۱۵۰ الی ۲۰۰ سال می‌باشد.

با توجه به اینکه آخرین زلزله بزرگ تهران در سال ۱۸۳۰ میلادی به وقوع پیوسته است، برخی از زلزله شناسان معتقدند احتمال وقوع زمین لرزه بزرگ در تهران در سال های آتی وجود دارد. زلزله روز جمعه ۱۸ اردیبهشت ماه که در اثر فعال شدن گسل مشا رخ داد، ترش و وحشت درباره امکان وقوع زلزله بزرگ تهران را دو چندان کرد.

احتمال وقوع زلزله شدید در تهران چه قدر است؟

چند گسل فعال در تهران وجود دارد؟

گسل شمال تهران

این گسل که بزرگترین گسل تهران است، در شمال تهران از سوهانک و لشگرک شروع شده و به سمت غرب تا فرحزاد و حصارک، امتداد یافته است و محله‌های نیاوران، تجریش، زعفرانیه، الهیه، فرمانیه و سعادت آباد روی بخش هایی از این گسل قرار دارد . در ۳۰ هزار سال گذشته ۹ زلزله با بزرگی ۷ ریشتر در این گسل اتفاق افتاده است.

گسل مشاء

طول این گسل ۴۰ کیلومتر است و زیر شاخه‌های زیادی دارد. گسل مشاء، گسل بسیار بزرگ و قدرتمندی است که امتداد آن به گسل شمال تهران در بالای سد لتیان می رسد و در صورت فعال شدن، گسل شمال تهران را نیز می‌تواند فعال کند. ۲ زلزله بزرگ به وقوع پیوسته در تهران در سال ۹۵۸ میلادی و ۱۸۳۰ منتسب به این گسل است.

گسل داوودیه

طول گسل داوودیه ۶.۴ کیلومتر است و از میدان صنعت شهرک غرب شروع می‌شود و به سمت شرق بزرگراه چمران تا خیابان ملاصدرا و شمال میدان ونک و بزرگراه مدرس به سمت بلوار میرداماد (محله داوودیه) می‌رسد.

بیشتر بخوانید
آشنایی با مشاهیر ایرانی دور مانده از خاک وطن

گسل نیاوران

طول این گسل طول حدود ۱۴ کیلومتر می‌باشد و از حوالی غرب سعادت آباد شروع شده و تا شمال تهران محله اقدسیه، گسترش یافته است.

گسل جنوب ری

طول این گسل در حدود ۲۸ کیلومتر است و فاصله آن از گسل شمال ری، ۳ تا ۵ کیلومتر است. بر اساس برآوردها این طور که به نظر می‌رسد، ریشه آن با گسل شمال ری یکی است.

گسل شمال ری

این گسل در کناره جنوبی بزرگراه ری در سمت بهشت زهرا واقع شده و طول آن حدود ۱۶.۵ کیلومتر است.

گسل کهریزک

گسل کهریزک از شمال سلطان آباد در غرب تا کهریزک و بعد از آن از شمال شمس آباد به شرق گسترش یافته است.

گسل شرق

این گسل از سمت شرق تهران شروع شده و پس از از گذر از بزرگراه شهید بابایی تا محله مجیدیه و سیدخندان گسترش یافته‌است و گسلی بسیار قوی و خطرناک از لحاظ ایجاد زلزله می باشد.

امن‌ترین و خطرناک‌ترین مناطق تهران در صورت وقوع زلزله

بیشتر مناطق تهران بر روی گسل قرار دارد و در مجموع تهران شهری زلزله خیز است. بر اساس تحقیقات زلزله شناسی انجام شده، امن‌ترین منطقه تهران، محله ارگ قدیم حد فاصل خیابان شوش، هفده شهریور، انقلاب و کارگر جنوبی می‌باشد که بر روی گسل قرار ندارد. سایر محلات ایمن در تهران، محله‌های راه آهن، نواب، خیابان انقلاب، آزادی و هفت چنار می باشند.

احتمال وقوع زلزله شدید در تهران چه قدر است؟

از آنجایی که امکان وقوع زلزله متوسط و بزرگ در تهران همیشه وجود دارد و پیش بینی زمان و شدت آن امکان‌پذیر نیست، لذا سازمان مدیریت پیشگیری و بحران شهر تهران، باید آموزش‌های مرتبط با زلزله را به عموم مردم، انجام دهد و ساختارهای لازم جهت مقابله با این واقعه طبیعی احتمالی را که در صورت عدم برخورداری از آمادگی لازم می‌تواند تبدیل به فاجعه‌ای بین المللی و تاریخی شود را پایه ریزی کند.

بیشتر بخوانید
برای چه مواردی حتی در این روزهای کرونایی باید به دکتر مراجعه کنیم؟

گردآوری شده به همت: فرزانه براری

بیشتر بخوانید: گزارش کامل زلزله دماوند | جدیدترین اخبار زلزله تهران

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا