رمز ارز «چیا» ادعا میکند بزرگترین مشکل بیتکوین را حل کرده است.
بیتکوین ممکن است سلطان رمز ارزها باشد، اما با توجه به فناوری پرانرژی که پایه آن است، با واکنشهای زیست محیطی روبرو میشود.

به گزارش وبسایت سیانان، رمز ارز جدیدی به نام چیا، میگوید که دوستدار محیط زیست است. مانند اکثر ارزهای دیجیتال، چیا با سیستم مرکزی غیرمتمرکز معروف به بلاکچین کار میکند. اما برخلاف بیتکوین، رمز ارز چیا که توسط مخترع BitTorrent تاسیس شده است، ادعا میکند که در فرآیند استخراج، تأیید و ثبت معاملات آن ردپای کربن بسیار کمتر وجود خواهد داشت.
چیا اولین هفته معاملاتی خود را پشت سر گذاشت و درست در زمانی که سرمایهگذاران به داراییهای دیجیتالی جایگزین یا همان آلتکوینها علاقه نشان میدهند، به صحنه شلوغ رمز ارزها پیوست.
چیا چیست؟
شبکه چیا در سال ۲۰۱۷ این رمز ارز را با تمرکز بر پیامدهای زیست محیطی استخراج ارز دیجیتال یعنی فرآیند محاسبات کاملاً تخصصی و پرمصرفی که با حل معادلات پیچیده باعث تولید سکههای جدید میشود، ایجاد کرد. به گفته بنیانگذار آن، تفاوت اصلی بین این رمز ارز و رمز ارزهای دیگر، روش اثبات فضا و زمان در تأیید معاملات است که از فضای دیسک استفاده نشده بر روی هارد دیسکهای کاربران استفاده میکند و نسبت به بیتکوین از نظر مصرف انرژی بازدهی بیشتری دارد.
شبکه چیا توسط برام کوهن تاسیس شد، او همچنین سیستمهایی برای به اشتراکگذاری فایلها نظیر BitTorrent را اختراع کرده است و قبلاً از سرمایهگذاران برجستهای مانند Andreessen Horowitz و Naval Ravikant حمایت کرده است.
این فرآیند چگونه کار میکند؟
هر رمز ارزی روش خاص خود را برای تأیید معاملات دارد. معمولاً از توان رایانهای جمعی از استخراجکنندگان برای تأیید معاملات استفاده میشود و آنها هم در نهایت بخشی از آن رمز ارز را به عنوان پاداش دریافت میکنند. فرآیند استخراج چیا، که شبکه چیا آن را فارمینگ مینامد، متکی به استفاده از فضای خالی ذخیرهسازی رایانه یا هارد دیسک است. به گفته Coin Market Cap، در فرآیند اثبات فضا و زمان از سوی چیا شرکتکنندگان در شبکه باید نشان دهند در مدت زمان مشخصی اطلاعات را به صورت فیزیکی ذخیره کردهاند.
در واقع، این فرآیند شبیه فرآیند استخراج رمز ارزهایی مانند اتریوم نیست. اتریوم در حال حاضر از اثبات انتقال استفاده میکند که برای برداشت و استخراج ارز غیرمتمرکز به مقدار زیادی انرژی رایانهای نیاز دارد. با این وجود، طرح پیشنهادی اتریوم ۲.۰، از یک مدل اثبات سهام استفاده خواهد کرد که گفته میشود از نظر مصرف انرژی به صرفهتر است.
بخشی از جذابیت رمز ارزها این است که مردم میتوانند بدون دخالت بانکهای سنتی یا ارگانهای دولتی، پول ارسال یا دریافت کنند. برخلاف ارز فیات که توسط یک بانک مرکزی کنترل میشود، تمام معاملات با استفاده از یک پایگاه داده به نام بلاکچین توسط شبکههای عظیم رایانه تأیید و ثبت میشوند. به طور معمول این فرآیند برای تأمین انرژی این رایانهها به برق زیادی نیاز دارد. برخی تخمینها تولید دی اکسید کربن حاصل از استخراج بیتکوین را برابر با حجم دی اکسید کربن تولید شده در نیوزیلند میدانند.
کوهن به سیانان گفت که امیدوار است به زودی چیا در صرافیهای رمز ارز از جمله Coinbase، لیست شود.
آماده فارمینگ هستید؟
چیا به منظور در دسترس بودن ساخته شده است. کوهن به سیانان گفت:
ما نرم افزار خود را به این منظور طراحی کردهایم که توسط هر کسی که میتواند از اینترنت استفاده کند قابل استفاده باشد. از آنجا که فارمینگ نیاز به انرژی زیادی ندارد، میتوان این کار را در یک آپارتمان معمولی هم انجام داد.
شبکه چیا دارای یک بستر معاملاتی بلاکچین به نام Mainnet است که میتوان آن را در وبسایت شبکه چیا بارگیری کرد. برای شروع فارمینگ، باید برنامه را روی رایانه خود بارگیری کنید و از طریق رابط کاربری، فضای مشخصی را به شبکه اختصاص دهید.
کوهن در ادامه افزود:
این سخت افزار کاملاً معمولی است و نه چیزهای فوق العاده سفارشی و گران قیمت. بیشتر مردم مقداری فضای ذخیرهسازی استفاده نشده دارند که میتوانند از آن برای این کار استفاده کنند و از آنجا که فارمینگ انرژی زیادی مصرف نمیکند، میتوانید لپتاپ خود را روشن کرده و به کار بپردازید. در صورتی که برخی دیگر از فرآیندهای استخراج رمز ارز، به ماشین آلات پیچیدهای نیاز دارند که قبض برق شما را بسیار سنگین خواهد کرد.
الکس دوویرس، اقتصاددان ارزهای دیجیتال، به سیانان گفت:
استخراجکنندگان بیتکوین معمولاً مجبورند دستگاههای خود را در تمامی ساعات روز روشن نگه دارند تا بهترین شانس را برای بازده سرمایه داشته باشند و سودآوری را به حداکثر برسانند.
آیا واقعاً باعث صرفهجویی در مصرف انرژی میشود؟
روند فارمینگ چیا یک راه حل سبزتر برای استخراج است، اما هنوز هم به برق نیاز دارد. نیک اسپانوس، مدیر عامل Blockchain Technologies Corp، یک شرکت نرمافزاری، میگوید:
وقتی صحبت از رمز ارز میشود، «سازگار با محیط زیست» یک اصطلاح نسبی است. رایانهها برای کار کردن به برق احتیاج دارند و از منابع طبیعی برای ساختن هارد دیسکها استفاده میشود. دقیقاً همانگونه که وسایل نقلیه الکتریکی و آسیابهای بادی هنوز هم به منابع زیادی احتیاج دارند تا واقعا با محیط زیست سازگار باشند.
طرحهایی از روند ایجاد پروژههایی که بعداً به عنوان بخشی از فرآیند فارمینگ به کار برده خواهند شد، هنوز هم از فضای هارد دیسک کامپیوتر و قدرت پردازنده استفاده میکنند، اما به میزان قابلتوجهی انرژی کمتری از آنچه برای فرآیند استخراج دیگر رمز ارزها مورد نیاز است، استفاده میکند.
ارز دیجیتال | عاملی برای دور زدن تحریمها اما با اثرات مخرب محیط زیستی